вівторок, 24 травня 2016 р.

СЦЕНАРІЙ урочистого відкриття Пункту європейської інформації

в ЦМБ  ім. Маркіяна  Шашкевича Стрийської МЦБС


Ведучий : Доброго дня,  шановні гості !
         Сьогодні,  напередодні святкування Дня  Європи в Україні,  в Стрийській  міській  центральній бібліотеці  ім. Маркіяна  Шашкевича приємна подія  – відкриття  Пункту Європейської Інформації. 

На відкриття завітали :
Ø    Заступник голови міста Стрия     Роман  Волинець            
Ø    Начальник відділу культури  Стрийського міськвиконкому  Богдан   Бойко
Ø    Завідувач  науково-методичного відділу Львівської обласної  універсальної
    наукової бібліотеки   Олена  Шматько   
Ø    Голова осередку  «Родини  Блаженного Кольпінга»  у Стрию      Леся   Бугера

Привітаємо оплесками  наших гостей.

Ведуча:  Україна – найбільша по території  держава Європи.
          Тут знаходиться географічний центр Європи.  Наша  країна має спільні економічні та політичні інтереси з багатьма державами,  передусім зі своїми сусідами.  Тому актуальним стає  вступ України до Європейського Союзу.   Наш шлях у майбутнє -  це шлях, яким    йде об’єднана Європа. Ми повинні бути обізнаними з історією та сьогоденням Європейського Союзу, чітко уявляти наслідки інтеграції  до Європейського Союзу.  Тому, як ніколи, важливо є донесення до пересічного громадянина, мешканця нашого міста  інформації про європейські цінності та стандарти  життя,  саме для цього і створено в бібліотеці ім. Шашкевича   Пункт європейської інформації.

До слова запрошується   директор Стрийської міської Централізованої бібліотечної системи  Людмила  Яремко

Ведучий:  Європа – це велика, міцна родина прогресивних демократичних держав,   поєднаних спільною ідеєю процвітання та миру.  Ми належимо до однієї цивілізації, поділяємо однакові  цінності,  і це ще раз підкреслює, що Європа починається не за кордоном України,  
а вона починається у серці кожного з нас, бо ми –  частина Європи.
Ведуча:   25 березня 1957 року у Римі було створено Європейський економічний Союз.  Його утворили шість країн : Франція,  Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди і Люксембург.   Сьогодні Європейський Союз  об’єднує
 28 країн.

Ведучий :   Символами  Європейського  Союзу  є його прапор та гімн.  Прапор Європейського  Союзу  – це 12 золотих зірок, що розташовані по колу на синьому тлі.  У різних традиціях  «12»  є символічним числом. Це символ абсолютної досконалості, гармонії і завершеності.  Коло є символом єдності.   Прапор залишається незмінним,  незважаючи на розширення ЄС. 
Гімн Європейського Союзу  – це фінальна частина    9-ї симфонії Людвіга Ван Бетховена   «Ода радості».  Гімн виражає ідеали свободи, миру, солідарності.

Ведуча:  Місто Стрий – європейське місто, яке знаходиться на перехресті  міжнародних шляхів, яке має соціально-економічні та культурні зв’язки з містами-побратимами Європейського Союзу: Лешно,  Новий Сонч, Львувецький повіт,  Бельц,  Закопане та ін.

До слова запрошується  заступник голови міста Стрия  Роман Волинець  

Ведучий:  В колі партнерів Стрийської  МЦБС  більше  пятидесяти   установ, організацій, громадських обєднань.  Одним з  партнерів є Львівська обласна універсальна наукова бібліотека, завдяки якій ресурсний фонд Пункту Європейської інформації  поповнився  затребуваними  інформаційними матеріалами.
До слова запрошується    Завідувач  науково-методичного відділу Львівської обласної  універсальної наукової бібліотеки   Олена  Шматько   

Ведуча :  Стрий  -  місто, яке має велику польську громаду.  Бібліотека  тісно співпрацює з  Університетом ІІІ віку Стрийської  філії Родини Кольпінга    при костелі  Різдва Пресвятої Богородиці.
 
До слова запрошується   Голова  Стрийського осередку Товариства «Родина Блаженного Кольпінга»    Леся Бугера.

Ведучий :  Сьогодні весь світ дивиться на нашу країну, сподіваючись, що високі стандарти духу реалізуються в конкретні справи, які піднімуть вагу
та значення її у світі.   Ми живемо в унісон з Європою, мислимо
по - європейськи,  у нас спільні ідеали.   Тепер би ще діяти як європейці,  послідовно,  наполегливо та виважено  впроваджувати європейські стандарти  життя,  творити Європу у власній державі.

Ведуча :  Європа  - це спільнота культур.  Головне гасло сучасної європейської культури «Єдність у розмаїтті».    Європейська  культура не буде повною без  культури української.  Душа та характер кожного народу  виявляється в  його музиці, піснях, поезії.  І зараз ми запрошуємо Вас  на вуличну акцію «Re- формуюсь європейцем»  та на «Європейський мистецький вернісаж», в якому беруть участь користувачі юнацького абонементу бібліотеки.

Звучить Гімн Євросоюзу.  Всі виходять на вулицю,  стають ланцюжком до міської поліклініки.

  На вулиці:  Флешмоб   «Re- ФОРМУЮСЬ  європейцем»
                  
КРИЧАЛКИ :
  
1.      УКРАЇНА   – ЦЕ  ЄВРОПА !

2.      МОЛОДЬ  НАЦІЇ  – ЗА  ЄВРОІНТЕГРАЦІЮ !

3.      НАШ  ДІМ  – ЄВРОПА !

4.      ЄДНІСТЬ –    У   РОЗМАЇТТІ !


Ведучий :  Розпочинаємо «Європейський мистецький вернісаж».

Ведуча : Цими днями,  крім святкування Дня Європи в Україні є ще одна важлива дата – перепоховання  світового генія літератури, генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка.

Ведучий :Тарас Григорович Шевченко.  «Заповіт»  європейськими мовами декламують учні СШ № 7 :   Яртим Андріана
                                      Лутошкіна Даша
                                      Кісів Аліна
                                      Мосорюк Соломія
                                      Єрміна Софія
                                      Мазяр Назар
Ведуча :   Польща – найближча західна сусідка України. Історія України і Польщі тісно переплітаються в різні часи. Це країна з багатою культурою та літературою. Ми дуже схожі: національним костюмом, прикрашеним  вишивкою, фольклором, старовинними кулінарними рецептами.
 Польською мовою прозвучить пісня у виконанні учня СШ № 10  Глушко Володимира «Гей соколи»

Ведучий :  Німеччина – країна, яку населяють працьовиті і відповідальні люди.  Німці вірно бережуть свою культуру. До Вашої уваги сценка із твору німецького письменника Фрідріха Шіллера «Рукавичка».
  Виконують учні   СШ № 2:  Михайлевич  Настя
                                               Андріїв  Аня
                                               Лавренко Роман

Ведуча :   Європейська література не буде повною без літератури української, без таких світочів як  Іван Франко, Леся Українка, Ліна Костенко,  Василь Симоненко та багато інших.   Вірш Ліни Костенко «Крила»  англійською мовою декламує учениця СШ № 2  Гучко Олена.

Ведучий :  Послухайте як звучить вірш Ліни Костенко  «Пишіть листи»  італійською мовою  у виконанні учениці СШ № 2   Гримайло Яни.
Видатна культура,  мелодійна мова, надзвичайно смачна кухня – це все сонячна Італія. Італійці –   творчий талановитий народ, який передає свою культуру із покоління в покоління .
 У виконанні учениці СШ № 4  Ємець Вікторії прозвучить пісня  «Санта Лючія»


Ведучий :  Багата та цікава  німецька література. Серед відомих  світових поетів Вольфганг  фон Гете.   
           Сценка «Вільшаний король» у виконанні учнів СШ № 2 :
                    Мацюпи Вікторії
           Рудницької Юлії
           Михайлович  Романи
            Клима Ростислава

Ведуча :  Можливість помилуватись французькою мовою,  допоможе  поезія Шарля Бодлера, якій притаманний ліризм,  мелодійність, глибока щирість почуттів.    У  виконанні учениці СШ № 4  Рибчинської Анастасії звучить  вірш французькою мовою «Гімн красі». 

Ведучий :  Хто не знає чарівних іспанських мелодій ?  Музика в Іспанії лунає всюди. Багатий та цікавий іспанський фольклор,  запальні танці, які прославляють рідний край.   Послухайте відому іспанську пісню
 «Bessame  muccio».  Виконує учень СШ № 10  Герула  Марко.
Ведуча :  Своє свято ми завершуємо  Гімном Європейського Союзу
 «Ода  до Радості»  у виконанні учнів СШ № 1
 Дребот Анастасії 
 Рибіцької Марти
 Марків Христини
 Мошовської Мілени
 Супровід гітари Гричишин Роман,  Крайник  Дмитро.
Ведучі разом :       На  цьому  святкування  Дня  Європи
                в Стрийській  Централізованій бібліотечній  системі  завершено !
                                    Дякуємо всім за увагу.      До нових зустрічей ! 
  





Немає коментарів:

Дописати коментар